Solanki

Są to środki do sporządzania solanek do nastrzyku i masowania stosowane
w przetwórstwie mięsnym i drobiowym do produkcji wyrobów:
– szlachetnych, niskowydajnych, przyrost 20%
– wędlin, konserw i innych, przyrost 40 – 60%
– wędlin, konserw i innych, przyrost 60 – 80%
– wędlin, konserw i innych, przyrost 80 – 120%

Powodują bardzo dobre związanie, przyspieszają powstawanie i utrwalają barwę, podkreślają smak.
Zawierają fosforany, karagen oraz białka. Solanki dostępne w odmianach smakowych!

Zalety:
• poprawiają teksturę wyrobu gotowego
• eliminują podciek w wyrobach pakowanych próżniowo
• wzmacniają smak i zapach
• utrwalają naturalną barwę mięsa
• przedłużają trwałość
• doskonale wiążą wodę

SOLUS DO KIEŁBASY

Środek do sporządzania solanek zalewowych,

Zastosowanie:
– wędliny (wędzonki, kiełbasy) wysokowydajne,
Dawkowanie:
15g/kg, 5,3/100kg solanki, przyrost 40%
Standardowo:
– funkcja wybarwiania,
– bazowy smak mięsny,
– przeciwdziała wyciekowi tłuszczu podczas grillowania.

SOLUS SZYNKA WOŁOWA KRUCHA

Środek do sporządzania solanek nastrzykowych lub zalewowych, przyrost 40%

Zastosowanie:
– wędzonki cielęce i wołowe typu szynka wołowa, pastrami, kiełbasa szynkowa,
– produkty blokowe
– konserwy.
Dawkowanie:
15g/kg, 5,3/100kg solanki,
Standardowo:
– funkcja wybarwiania,
– skruszanie mięsa.

SOLUS 20

Środek do sporządzania solanek nastrzykowych lub zalewowych, przyrost 20%.

Zastosowanie:
– wędliny (wędzonki, kiełbasy) szlachetne, niskowydajne,
– mięsa kulinarne,
– konserwy.
Dawkowanie:
12 g/kg, 7,2kg/100kg solanki.
Standardowo:
-funkcja wybarwiania,
-bazowy smak mięsa.
Produkty specjalne:
1) SOLUS B – do wędzonek tradycyjnych, nadaje smak charakterystyczny dla użytych przypraw ( czosnek, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy) typu Szynka Juranda, dawkowanie 10g/kg .
2) SOLUS MM – do mięs kulinarnych i garmażeryjnych, dawkowanie 8kg/100kg wody.
3) SOLUS MM PLUS– do mięs kulinarnych i garmażeryjnych, dawkowanie 8kg/100kg wody.
4) SOLUS MK– do mięs kulinarnych i garmażeryjnych, dawkowanie 5kg/100kg wody.
5) SOLUS FRANKFURTERKI COMBI- środek do frankfurterek wędzonych, surowych lub parzonych, kiełbasy polskiej, bydgoskiej, dawkowanie do 12g/kg.
6) SOLUS CF – środek wspomagający w produkcji przetworów mięsnych i drobiowych typu nuggetsy, hamburgery , mięso mielone i inne, dawkowanie 10-20 g/kg, przyrost 20-50%.

PEKLOMAJSTER Z

Środek do sporządzania solanek nastrzykowych lub zalewowych, przyrost 20-40%.

Zastosowanie:
– wędliny (wędzonki, kiełbasy) nisko i średniowydajne,
– produkty blokowe,
– konserwy.
Dawkowanie:
0,8-1,2 kg/10kg solanki dodanej do 100 kg masy mięsnej.
Standardowo:
– funkcja wybarwiania.
Produkty specjalne:
1) PEKLOMAJSTER C – środek bezfosforanowy do mięsa mielonego.

SOLUS 40

Środek do sporządzania solanek nastrzykowych lub zalewowych, przyrost 40%.

Zastosowanie:
– wędliny (wędzonki, kiełbasy) średniowydajne,
– produkty blokowe,
– konserwy.
Dawkowanie:
15 g/kg, 5,25 kg/100kg solanki.
Standardowo:
– funkcja wybarwiania,
– bazowy smak mięsny.
Produkty specjalne:
1) SOLUS 40 PIECZEŃ SZLACHECKA – środek do pieczeni, hamburgerów, kotletów mielonych.
2) SOLUS SMACZEK KONSERWOWY – środek do produktów blokowych z otoczką galarety, dozowanie 20 g/kg.
3) SOLUS PARÓWKI LUKSUSOWE- środek do wędlin drobnorozdrobnionych typu parówki, parówkowa, mortadela, przyrost 40%, dozowanie 20 g/kg.
4) UNISOL – uniwersalna solanka do produktów całomięśniowych oraz łączonych. Idealna pod względem związania i smaku propozycja do całych szynek ze skórą i tłuszczem, dozowanie 12g/kg.

SOLUS 60

Środek do sporządzania solanek nastrzykowych lub zalewowych, przyrost 60%.

Zastosowanie:
– wędliny (wędzonki, kiełbasy) wysokowydajne,
– produkty blokowe,
– konserwy.
Dawkowanie:
20,6 g/kg, 5,5 kg/100kg solanki.
Standardowo:
– funkcja wybarwiania,
– bazowy smak mięsny.
Produkty specjalne:
1) SOLUS 60 SZYNKA – nadaje specyficzny, subtelny smak wyrobu tradycyjnego (typu Szynka Babuni, Szynka Bohuna).

MEAT – K

Środek do sporządzania solanek nastrzykowych lub zalewowych, przyrost 60%.

Zastosowanie:
– wędliny (wędzonki, kiełbasy),
– produkty blokowe,
– konserwy.
Dawkowanie:
15g/kg, 4 kg/100kg solanki.
Standardowo:
– funkcja wybarwiania.

SOLUS 80

Środek do sporządzania solanek nastrzykowych lub zalewowych, przyrost 80%.

Zastosowanie:
– wędliny (wędzonki, kiełbasy) wysokowydajne,
– produkty blokowe.
Dawkowanie:
24g/kg, 5,4kg/100kg solanki.
Standardowo:
– funkcja wybarwiania,
– bazowy smak mięsny.
Produkt specjalny:
1) SOLUS 80 SZYNKA – nadaje specyficzny, subtelny smak wyrobu tradycyjnego (typu Szynka Bohuna, Szynka Babuni).

SOLUS 100

Środek do sporządzania solanek nastrzykowych lub zalewowych, przyrost 100%.

Zastosowanie:
– wędliny (wędzonki, kiełbasy) wysokowydajne,
– produkty blokowe.
Dawkowanie:
35 g/kg, 7kg/100kg solanki.
Standardowo:
– funkcja wybarwiania,
– bazowy smak mięsny.
Produkty specjalne:
1) SOLUS 100 SZYNKA PLUS – do wędzonek i do produktów blokowych nadaje tradycyjny smak (typu Szynka Bohuna, Szynka Babuni).
2) SOLUS PYSZNY – do wędzonek i do produktów blokowych nadaje smak szynki wędzonej tradycyjnie.

FPS – Food Processing System – Centrum Badawczo-Rozwojowe – Zakład Produkcyjny – 2021