Fundusze europejskie

poir2

POIR 2014-2020 działanie 2.1
TYTUŁ PROJEKTU:
„Utworzenie centrum B+R do badań nad opracowaniem nowych technologii produkcji
żywności z udziałem synergizmu naturalnych dodatków funkcjonalnych”

CEL PROJEKTU: utworzenie nowocześnie wyposażonego Centrum Badawczo –
Rozwojowego do badań nad innowacyjnymi dodatkami do żywności wykorzystywanymi w
branży spożywczej. Celem jest prowadzenie badań nad opracowaniem innowacyjnych
receptur dodatków do żywności charakteryzujących się wysokimi walorami sensorycznymi ,
wysoką zawartością cennych z punktu widzenia żywieniowego naturalnych składników
odżywczych przy jednoczesnym wyeliminowaniu ze składu substancji szkodliwych.
Dzięki wsparciu finansowemu Unii Europejskiej powstanie jedyne w Polsce specjalistyczne
laboratorium do badań nad opracowaniem innowacyjnych dodatków do żywności ,
ulepszaniem istniejących na rynku oraz z wykonywaniem usług związanych z
przeprowadzaniem badań i konsultacji na zlecenie podmiotów zewnętrznych w zakresie
opracowywania nowych rozwiązań.

EFEKT PROJEKTU:
Efektem prowadzonych prac będzie otrzymanie gotowych receptur dla innowacyjnych
produktów – dodatków funkcjonalnych opartych na naturalnych składnikach.

WARTOŚĆ PROJEKTU: 4 430 963,13 PLN
WKŁAD FUNDUSZY EUROPEJSKICH: 1 981 324,98 PLN