Oferta

OFERTA SEZONOWA – Nowość

SOLUS DO KIEŁBASY

Środek do sporządzania solanek zalewowych,

Zastosowanie:
– wędliny (wędzonki, kiełbasy) wysokowydajne,
Dawkowanie:
15g/kg, 5,3/100kg solanki, przyrost 40%
Standardowo:
– funkcja wybarwiania,
– bazowy smak mięsny,
– przeciwdziała wyciekowi tłuszczu podczas grillowania.

SMAKUS GRILLOWA

Zastosowanie:
– kiełbasy średniorozdrobnione, w jelitach naturalnych. Pełna kompozycja smakowa z wyczuwalną nutą kolendry, czosnku, zawiera paprykę czerwoną w płatkach.
Dawkowanie: do 10 g/kg

SMAKUS BIWAKOWA

Zastosowanie:
– kiełbasy średniorozdrobnione, w jelitach naturalnych. Z wyczuwalną w smaku nuta pieprzu czerwonego i jałowca.
Dawkowanie:
do 10 g/kg
SMAKUS OGNISKOWA

Zastosowanie:
– kiełbasy średniorozdrobnione, w jelitach naturalnych. Z wyczuwalna nutą pieprzu, gałki, kolendry i czosnku.
Dawkowanie:
do 10 g/kg

MARYNATA CZERWONA

Zastosowanie:
– marynuje, skrusza i nadaje charakterystyczny smak produktom na grilla.
Dawkowanie:
Zgodnie z dobrą praktyką

ŚRODKI DO PRODUKTÓW Z CIĘLĘCINY I WOŁOWINY – Nowość

SOLUS SZYNKA WOŁOWA KRUCHA

Środek do sporządzania solanek nastrzykowych lub zalewowych, przyrost 40%

Zastosowanie:
– wędzonki cielęce i wołowe typu szynka wołowa, pastrami, kiełbasa szynkowa,
– produkty blokowe
– konserwy.
Dawkowanie:
15g/kg, 5,3/100kg solanki,
Standardowo:
– funkcja wybarwiania,
– skruszanie mięsa.

POSYPKA PASTRAMI

Zastosowanie:
– mieszanka dekoracyjno – smakowa do szynki wołowej, pastrami.
Dawkowanie:
do 10 g/kg

SMAKUS SZYNKOWA WOŁOWA

Zastosowanie:
– kiełbasy gruborozdrobnione wędzone i / lub parzone.
Dawkowanie:
do 10 g/kg
ŚRODKI DO SOLANEK

SOLUS 20

Środek do sporządzania solanek nastrzykowych lub zalewowych, przyrost 20%.

Zastosowanie:
– wędliny (wędzonki, kiełbasy) szlachetne, niskowydajne,
– mięsa kulinarne,
– konserwy.
Dawkowanie:
12 g/kg, 7,2kg/100kg solanki.
Standardowo:
-funkcja wybarwiania,
-bazowy smak mięsa.
Produkty specjalne:
1) SOLUS B – do wędzonek tradycyjnych, nadaje smak charakterystyczny dla użytych przypraw ( czosnek, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy) typu Szynka Juranda, dawkowanie 10g/kg .
2) SOLUS MM – do mięs kulinarnych i garmażeryjnych, dawkowanie 8kg/100kg wody.
3) SOLUS MM PLUS– do mięs kulinarnych i garmażeryjnych, dawkowanie 8kg/100kg wody.
4) SOLUS MK– do mięs kulinarnych i garmażeryjnych, dawkowanie 5kg/100kg wody.
5) SOLUS FRANKFURTERKI COMBI- środek do frankfurterek wędzonych, surowych lub parzonych, kiełbasy polskiej, bydgoskiej, dawkowanie do 12g/kg.
6) SOLUS CF – środek wspomagający w produkcji przetworów mięsnych i drobiowych typu nuggetsy, hamburgery , mięso mielone i inne, dawkowanie 10-20 g/kg, przyrost 20-50%.

PEKLOMAJSTER Z

Środek do sporządzania solanek nastrzykowych lub zalewowych, przyrost 20-40%.

Zastosowanie:
– wędliny (wędzonki, kiełbasy) nisko i średniowydajne,
– produkty blokowe,
– konserwy.
Dawkowanie:
0,8-1,2 kg/10kg solanki dodanej do 100 kg masy mięsnej.
Standardowo:
– funkcja wybarwiania.
Produkty specjalne:
1) PEKLOMAJSTER C – środek bezfosforanowy do mięsa mielonego.

SOLUS 40

Środek do sporządzania solanek nastrzykowych lub zalewowych, przyrost 40%.

Zastosowanie:
– wędliny (wędzonki, kiełbasy) średniowydajne,
– produkty blokowe,
– konserwy.
Dawkowanie:
15 g/kg, 5,25 kg/100kg solanki.
Standardowo:
– funkcja wybarwiania,
– bazowy smak mięsny.
Produkty specjalne:
1) SOLUS 40 PIECZEŃ SZLACHECKA – środek do pieczeni, hamburgerów, kotletów mielonych.
2) SOLUS SMACZEK KONSERWOWY – środek do produktów blokowych z otoczką galarety, dozowanie 20 g/kg.
3) SOLUS PARÓWKI LUKSUSOWE- środek do wędlin drobnorozdrobnionych typu parówki, parówkowa, mortadela, przyrost 40%, dozowanie 20 g/kg.
4) UNISOL – uniwersalna solanka do produktów całomięśniowych oraz łączonych. Idealna pod względem związania i smaku propozycja do całych szynek ze skórą i tłuszczem, dozowanie 12g/kg.

SOLUS 60

Środek do sporządzania solanek nastrzykowych lub zalewowych, przyrost 60%.

Zastosowanie:
– wędliny (wędzonki, kiełbasy) wysokowydajne,
– produkty blokowe,
– konserwy.
Dawkowanie:
20,6 g/kg, 5,5 kg/100kg solanki.
Standardowo:
– funkcja wybarwiania,
– bazowy smak mięsny.
Produkty specjalne:
1) SOLUS 60 SZYNKA – nadaje specyficzny, subtelny smak wyrobu tradycyjnego (typu Szynka Babuni, Szynka Bohuna).

MEAT – K

Środek do sporządzania solanek nastrzykowych lub zalewowych, przyrost 60%.

Zastosowanie:
– wędliny (wędzonki, kiełbasy),
– produkty blokowe,
– konserwy.
Dawkowanie:
15g/kg, 4 kg/100kg solanki.
Standardowo:
– funkcja wybarwiania.

SOLUS 80

Środek do sporządzania solanek nastrzykowych lub zalewowych, przyrost 80%.

Zastosowanie:
– wędliny (wędzonki, kiełbasy) wysokowydajne,
– produkty blokowe.
Dawkowanie:
24g/kg, 5,4kg/100kg solanki.
Standardowo:
– funkcja wybarwiania,
– bazowy smak mięsny.
Produkt specjalny:
1) SOLUS 80 SZYNKA – nadaje specyficzny, subtelny smak wyrobu tradycyjnego (typu Szynka Bohuna, Szynka Babuni).

SOLUS 100

Środek do sporządzania solanek nastrzykowych lub zalewowych, przyrost 100%.

Zastosowanie:
– wędliny (wędzonki, kiełbasy) wysokowydajne,
– produkty blokowe.
Dawkowanie:
35 g/kg, 7kg/100kg solanki.
Standardowo:
– funkcja wybarwiania,
– bazowy smak mięsny.
Produkty specjalne:
1) SOLUS 100 SZYNKA PLUS – do wędzonek i do produktów blokowych nadaje tradycyjny smak (typu Szynka Bohuna, Szynka Babuni).
2) SOLUS PYSZNY – do wędzonek i do produktów blokowych nadaje smak szynki wędzonej tradycyjnie.
ŚRODKI TEKSTUROTWÓRCZE

KARAGEN FPS 055

Karagen rafinowany o bardzo wysokiej twardości, elastyczności oraz sile żelu.

KARAGEN UM

Karagen półrafinowany o wysokiej twardości, elastyczności oraz sile żelu.

FILTEX T

Środek błonnikowo-białkowy, teksturotwórczy, zagęszczający oraz stabilizujący do wyrobów średnio-, drobnorozdrobnionych, homogenizowanych typu bloki, kiełbasy, pasztety.

Dawkowanie:
do 20g/kg
ŚRODKI AROMATYCZNO-SMAKOWE

SMAKUS BLOK DĘBICKI

Zastosowanie:
– produkty blokowe typu szynka mielona.
Dawkowanie:
do 5g/kg

SMAKUS CZERWONA PAPRYKA

Zastosowanie:
-wędliny, konserwy, nadaje naturalny czerwony kolor produktom peklowanym.
Dawkowanie:
do 0,3 g/kg

SMAKUS CEBULA ŚWIEŻA

RÓWNOWAŻNIK PRZYPRAWOWY 1:4

SMAKUS CZOSNEK ŚWIEŻY

RÓWNOWAŻNIK PRZYPRAWOWY 1:4

SMAKUS FILET DROBIOWY

Zastosowanie:
– wędliny drobiowe.
Dawkowanie:
do 5g/kg

SMAKUS KIEŁBASA BIAŁA

Zastosowanie:
– kiełbasy średniorozdrobnione, w jelitach naturalnych.
Dawkowanie:
do 5g/kg
SMAKUS KIEŁBASA WIEJSKA

Zastosowanie:
– kiełbasy średniorozdrobnione, w jelitach naturalnych.
Dawkowanie:
do 5g/kg

SMAKUS LIŚĆ LAUROWY

RÓWNOWAŻNIK PRZYPRAWOWY 1:4

SMAKUS PASZTETOWA

Zastosowanie:
– pasztety i pasztetowe.
Dawkowanie:
do 10g/kg

SMAKUS PIEPRZ CZARNY

RÓWNOWAŻNIK PRZYPRAWOWY 1:4

SMAKUS SZYNKA

Zastosowanie:
– wędzonki (typu Szynka Bohuna, Szynka Babuni).
Dawkowanie:
do 5g/kg

SMAKUS SZYNKA KONSERWOWA

Zastosowanie:
– produkty blokowe typu szynka mielona, polędwica konserwowa.
Dawkowanie:
do 5g/kg

SMAKUS SZYNKA KRAKUS

Zastosowanie:
– wędzonki, typu „szynka z liściem”
Dawkowanie:
do 5g/kg

SMAKUS ŚLĄSKA

Zastosowanie:
– kiełbasy średniorozdrobnione, w jelitach naturalnych.
Dawkowanie:
do 7 g/kg

SMAKUS ZWYCZAJNA

Zastosowanie:
– kiełbasy średniorozdrobnione, w jelitach naturalnych.
Dawkowanie:
do 10 g/kg

SMAKUS ZIELE ANGIELSKIE

RÓWNOWAŻNIK PRZYPRAWOWY 1:4

POSYPKA SEZAMOWA

Zastosowanie:
– mieszanka dekoracyjna do pieczeni, wędlin.
Dawkowanie:
Zgodnie z praktyką technologiczną.

ŚRODKI POMOCNICZE

FRESHMIX PLUS

Środek przedłużający świeżość, zawiera octany i dioctany.

Zastosowanie:
-wędliny, konserwy.
Dawkowanie:
do 3g/kg

MEATGUM

Zastosowanie:
Środek wspomagający uzyskanie wydajności podczas masowania lub mieszania, dodawany w końcowej fazie procesu. Zawiera karageny, ksantan, skrobię modyfikowaną.
Dawkowanie:
do 3 g/kg

PROTEKON Z

Zastosowanie:
Środek z udziałem białka zwierzęcego , zapobiegający synerezie w produktach pakowanych próżniowo, podnoszący białkowość wyrobu gotowego.
Dawkowanie:
do 20 g/kg

BIAŁKO ZWIERZĘCE

Zastosowanie:
Wysokofunkcjonalny izolat białka zwierzęcego o neutralnym smaku i zapachu oraz bardzo dobrej rozpuszczalności.
PRODUKTY TECHNOLOGII INDYWIDUALNYCH


Opracowujemy i wdrażamy technologie i produkty zgodne z indywidualnymi potrzebami Klientów.

SERDECZNIE ZAPRASZAMY DO WSPÓŁPRACY

FPS – Food Processing System – Centrum Badawczo-Rozwojowe – Zakład Produkcyjny – 2021