OFERTA SEZONOWA – Nowość SOLUS DO KIEŁBASY Środek do sporządzania solanek zalewowych, Zastosowanie: – wędliny (wędzonki, kiełbasy) wysokowydajne, Dawkowanie: 15g/kg, 5,3/100kg solanki, przyrost 40% Standardowo: – funkcja wybarwiania, – bazowy smak mięsny, – przeciwdziała wyciekowi tłuszczu podczas grillowania. SMAKUS GRILLOWA Zastosowanie: – kiełbasy średniorozdrobnione, w jelitach naturalnych. Pełna kompozycja smakowa z wyczuwalną nutą kolendry, czosnku, zawiera paprykę czerwoną w płatkach. Dawkowanie: do 10 g/kg SMAKUS BIWAKOWA Zastosowanie: – kiełbasy średniorozdrobnione, w jelitach naturalnych. Z wyczuwalną w smaku nuta pieprzu czerwonego i jałowca. Dawkowanie: do 10 g/kg SMAKUS OGNISKOWA Zastosowanie: – kiełbasy średniorozdrobnione, w jelitach naturalnych. Z wyczuwalna nutą pieprzu, gałki, kolendry i czosnku. Dawkowanie: do 10 g/kg MARYNATA CZERWONA Zastosowanie: – marynuje, skrusza i nadaje charakterystyczny smak produktom na grilla. Dawkowanie: Zgodnie z dobrą praktyką |
ŚRODKI DO PRODUKTÓW Z CIĘLĘCINY I WOŁOWINY – Nowość SOLUS SZYNKA WOŁOWA KRUCHA Środek do sporządzania solanek nastrzykowych lub zalewowych, przyrost 40% Zastosowanie: – wędzonki cielęce i wołowe typu szynka wołowa, pastrami, kiełbasa szynkowa, – produkty blokowe – konserwy. Dawkowanie: 15g/kg, 5,3/100kg solanki, Standardowo: – funkcja wybarwiania, – skruszanie mięsa. POSYPKA PASTRAMI Zastosowanie: – mieszanka dekoracyjno – smakowa do szynki wołowej, pastrami. Dawkowanie: do 10 g/kg SMAKUS SZYNKOWA WOŁOWA Zastosowanie: – kiełbasy gruborozdrobnione wędzone i / lub parzone. Dawkowanie: do 10 g/kg |
ŚRODKI DO SOLANEK SOLUS 20 Środek do sporządzania solanek nastrzykowych lub zalewowych, przyrost 20%. Zastosowanie: – wędliny (wędzonki, kiełbasy) szlachetne, niskowydajne, – mięsa kulinarne, – konserwy. Dawkowanie: 12 g/kg, 7,2kg/100kg solanki. Standardowo: -funkcja wybarwiania, -bazowy smak mięsa. Produkty specjalne: 1) SOLUS B – do wędzonek tradycyjnych, nadaje smak charakterystyczny dla użytych przypraw ( czosnek, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy) typu Szynka Juranda, dawkowanie 10g/kg . 2) SOLUS MM – do mięs kulinarnych i garmażeryjnych, dawkowanie 8kg/100kg wody. 3) SOLUS MM PLUS– do mięs kulinarnych i garmażeryjnych, dawkowanie 8kg/100kg wody. 4) SOLUS MK– do mięs kulinarnych i garmażeryjnych, dawkowanie 5kg/100kg wody. 5) SOLUS FRANKFURTERKI COMBI- środek do frankfurterek wędzonych, surowych lub parzonych, kiełbasy polskiej, bydgoskiej, dawkowanie do 12g/kg. 6) SOLUS CF – środek wspomagający w produkcji przetworów mięsnych i drobiowych typu nuggetsy, hamburgery , mięso mielone i inne, dawkowanie 10-20 g/kg, przyrost 20-50%. PEKLOMAJSTER Z Środek do sporządzania solanek nastrzykowych lub zalewowych, przyrost 20-40%. Zastosowanie: – wędliny (wędzonki, kiełbasy) nisko i średniowydajne, – produkty blokowe, – konserwy. Dawkowanie: 0,8-1,2 kg/10kg solanki dodanej do 100 kg masy mięsnej. Standardowo: – funkcja wybarwiania. Produkty specjalne: 1) PEKLOMAJSTER C – środek bezfosforanowy do mięsa mielonego. SOLUS 40 Środek do sporządzania solanek nastrzykowych lub zalewowych, przyrost 40%. Zastosowanie: – wędliny (wędzonki, kiełbasy) średniowydajne, – produkty blokowe, – konserwy. Dawkowanie: 15 g/kg, 5,25 kg/100kg solanki. Standardowo: – funkcja wybarwiania, – bazowy smak mięsny. Produkty specjalne: 1) SOLUS 40 PIECZEŃ SZLACHECKA – środek do pieczeni, hamburgerów, kotletów mielonych. 2) SOLUS SMACZEK KONSERWOWY – środek do produktów blokowych z otoczką galarety, dozowanie 20 g/kg. 3) SOLUS PARÓWKI LUKSUSOWE- środek do wędlin drobnorozdrobnionych typu parówki, parówkowa, mortadela, przyrost 40%, dozowanie 20 g/kg. 4) UNISOL – uniwersalna solanka do produktów całomięśniowych oraz łączonych. Idealna pod względem związania i smaku propozycja do całych szynek ze skórą i tłuszczem, dozowanie 12g/kg. SOLUS 60 Środek do sporządzania solanek nastrzykowych lub zalewowych, przyrost 60%. Zastosowanie: – wędliny (wędzonki, kiełbasy) wysokowydajne, – produkty blokowe, – konserwy. Dawkowanie: 20,6 g/kg, 5,5 kg/100kg solanki. Standardowo: – funkcja wybarwiania, – bazowy smak mięsny. Produkty specjalne: 1) SOLUS 60 SZYNKA – nadaje specyficzny, subtelny smak wyrobu tradycyjnego (typu Szynka Babuni, Szynka Bohuna). MEAT – K Środek do sporządzania solanek nastrzykowych lub zalewowych, przyrost 60%. Zastosowanie: – wędliny (wędzonki, kiełbasy), – produkty blokowe, – konserwy. Dawkowanie: 15g/kg, 4 kg/100kg solanki. Standardowo: – funkcja wybarwiania. SOLUS 80 Środek do sporządzania solanek nastrzykowych lub zalewowych, przyrost 80%. Zastosowanie: – wędliny (wędzonki, kiełbasy) wysokowydajne, – produkty blokowe. Dawkowanie: 24g/kg, 5,4kg/100kg solanki. Standardowo: – funkcja wybarwiania, – bazowy smak mięsny. Produkt specjalny: 1) SOLUS 80 SZYNKA – nadaje specyficzny, subtelny smak wyrobu tradycyjnego (typu Szynka Bohuna, Szynka Babuni). SOLUS 100 Środek do sporządzania solanek nastrzykowych lub zalewowych, przyrost 100%. Zastosowanie: – wędliny (wędzonki, kiełbasy) wysokowydajne, – produkty blokowe. Dawkowanie: 35 g/kg, 7kg/100kg solanki. Standardowo: – funkcja wybarwiania, – bazowy smak mięsny. Produkty specjalne: 1) SOLUS 100 SZYNKA PLUS – do wędzonek i do produktów blokowych nadaje tradycyjny smak (typu Szynka Bohuna, Szynka Babuni). 2) SOLUS PYSZNY – do wędzonek i do produktów blokowych nadaje smak szynki wędzonej tradycyjnie. |
ŚRODKI TEKSTUROTWÓRCZE KARAGEN FPS 055 Karagen rafinowany o bardzo wysokiej twardości, elastyczności oraz sile żelu. KARAGEN UM Karagen półrafinowany o wysokiej twardości, elastyczności oraz sile żelu. FILTEX T Środek błonnikowo-białkowy, teksturotwórczy, zagęszczający oraz stabilizujący do wyrobów średnio-, drobnorozdrobnionych, homogenizowanych typu bloki, kiełbasy, pasztety. Dawkowanie: do 20g/kg |
ŚRODKI AROMATYCZNO-SMAKOWE SMAKUS BLOK DĘBICKI Zastosowanie: – produkty blokowe typu szynka mielona. Dawkowanie: do 5g/kg SMAKUS CZERWONA PAPRYKA Zastosowanie: -wędliny, konserwy, nadaje naturalny czerwony kolor produktom peklowanym. Dawkowanie: do 0,3 g/kg SMAKUS CEBULA ŚWIEŻA RÓWNOWAŻNIK PRZYPRAWOWY 1:4 SMAKUS CZOSNEK ŚWIEŻY RÓWNOWAŻNIK PRZYPRAWOWY 1:4 SMAKUS FILET DROBIOWY Zastosowanie: – wędliny drobiowe. Dawkowanie: do 5g/kg SMAKUS KIEŁBASA BIAŁA Zastosowanie: – kiełbasy średniorozdrobnione, w jelitach naturalnych. Dawkowanie: do 5g/kg SMAKUS KIEŁBASA WIEJSKA Zastosowanie: – kiełbasy średniorozdrobnione, w jelitach naturalnych. Dawkowanie: do 5g/kg SMAKUS LIŚĆ LAUROWY RÓWNOWAŻNIK PRZYPRAWOWY 1:4 SMAKUS PASZTETOWA Zastosowanie: – pasztety i pasztetowe. Dawkowanie: do 10g/kg SMAKUS PIEPRZ CZARNY RÓWNOWAŻNIK PRZYPRAWOWY 1:4 SMAKUS SZYNKA Zastosowanie: – wędzonki (typu Szynka Bohuna, Szynka Babuni). Dawkowanie: do 5g/kg SMAKUS SZYNKA KONSERWOWA Zastosowanie: – produkty blokowe typu szynka mielona, polędwica konserwowa. Dawkowanie: do 5g/kg SMAKUS SZYNKA KRAKUS Zastosowanie: – wędzonki, typu „szynka z liściem” Dawkowanie: do 5g/kg SMAKUS ŚLĄSKA Zastosowanie: – kiełbasy średniorozdrobnione, w jelitach naturalnych. Dawkowanie: do 7 g/kg SMAKUS ZWYCZAJNA Zastosowanie: – kiełbasy średniorozdrobnione, w jelitach naturalnych. Dawkowanie: do 10 g/kg SMAKUS ZIELE ANGIELSKIE RÓWNOWAŻNIK PRZYPRAWOWY 1:4 POSYPKA SEZAMOWA Zastosowanie: – mieszanka dekoracyjna do pieczeni, wędlin. Dawkowanie: Zgodnie z praktyką technologiczną. |
ŚRODKI POMOCNICZE FRESHMIX PLUS Środek przedłużający świeżość, zawiera octany i dioctany. Zastosowanie: -wędliny, konserwy. Dawkowanie: do 3g/kg MEATGUM Zastosowanie: Środek wspomagający uzyskanie wydajności podczas masowania lub mieszania, dodawany w końcowej fazie procesu. Zawiera karageny, ksantan, skrobię modyfikowaną. Dawkowanie: do 3 g/kg PROTEKON Z Zastosowanie: Środek z udziałem białka zwierzęcego , zapobiegający synerezie w produktach pakowanych próżniowo, podnoszący białkowość wyrobu gotowego. Dawkowanie: do 20 g/kg BIAŁKO ZWIERZĘCE Zastosowanie: Wysokofunkcjonalny izolat białka zwierzęcego o neutralnym smaku i zapachu oraz bardzo dobrej rozpuszczalności. |
PRODUKTY TECHNOLOGII INDYWIDUALNYCH Opracowujemy i wdrażamy technologie i produkty zgodne z indywidualnymi potrzebami Klientów. SERDECZNIE ZAPRASZAMY DO WSPÓŁPRACY |
FPS – Food Processing System – Centrum Badawczo-Rozwojowe – Zakład Produkcyjny – 2021