Są to środki stosowane w przetwórstwie mięsnym i drobiowym do produkcji wędlin, konserw i wyrobów garmażeryjnych. Solanki z udziałem KARAGENU to stabilne zawiesiny przeciwdziałające sedymentacji innych wielkocząsteczkowych składników solanek takich jaki białka, skrobie itp.
Tworzą silne, elastyczne żele nie wykazujące synerezy.
Zalety:
•ogranicza podciek w wyrobach pakowanych próżniowo
•poprawia strukturę i ułatwia plastrowanie gotowego wyrobu
KARAGEN FPS 055
Karagen rafinowany o bardzo wysokiej twardości, elastyczności oraz sile żelu.
KARAGEN UM
Karagen półrafinowany o wysokiej twardości, elastyczności oraz sile żelu.
FILTEX T
Środek błonnikowo-białkowy, teksturotwórczy, zagęszczający oraz stabilizujący do wyrobów średnio-, drobnorozdrobnionych, homogenizowanych typu bloki, kiełbasy, pasztety.
Dawkowanie:
do 20g/kg
MEATGUM
Zastosowanie:
Środek wspomagający uzyskanie wydajności podczas masowania lub mieszania, dodawany w końcowej fazie procesu. Zawiera karageny, ksantan, skrobię modyfikowaną.
Dawkowanie:
do 3 g/kg
FPS – Food Processing System – Centrum Badawczo-Rozwojowe – Zakład Produkcyjny – 2021